Futbalová 21-tka dosnívala sen o ME, v baráži nestačila na Holandsko

16.10.2012 Celý región

Rotterdam 15. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentati do 21 rokov v pondelok prišli definitívne o šancu postúpiť na budúcorčné ME v Izraeli. Mladí Slováci totiž prehrali v Rotterdame v odvetnom barážovom zápase s holandskou dvadsaťjednotkou 0:2, pričom rovnako nepriaznivý výsledok dosiahli aj vo štvrtok doma v Senci.

Kvalifikácia ME 2013 - odvetný barážový zápas:
 
Holandsko "21" - Slovensko "21" 2:0 (0:0)
Góly: 56. Wijnaldum, 68. de Jong (11 m)
ŽK: van Haaren - Mikovič, Pauschek
Rozhodoval: Kenn Hansen (Dán.)
10.000 divákov
/prvý zápas: 2:0, postúpilo Holandsko "21"/

Slováci sa snažili v Rotterdame hrať aktívne a aj preto sa nedostali v úvode pod očakávaný tlak domácich. V 3. minúte síce musel brankár Šulla boxovať nebezpečný center pri bližšej žrdi, ale na druhej strane odpovedal strelou z otočky Oršula, ktorý však mieril do stredu brány. Po štvrťhodine však mali hostia blízko ku gólu. Holúbekov priamy kop z 19 metrov totiž zblokoval jeden z domácich hráčov v múre a Zoet len končekmi prstov vytlačil loptu do autu. Potom prebrali iniciatívu domáci. Po centri z pravej strany sa lopta odrazila k Wijnaldumovi, ale ten z jedenástkového bodu prekopol slovenskú svätyňu. V 22. minúte po centri Mahera hlavičkoval nad de Jong a pri Wijnaldumovej koncovke bol Šulla namieste. Pozornosť slovenského gólmana skúšal v 38. minúte Maher, ale jeho prízemnú delovku vyboxoval. Na druhej strane si naviedol loptu po šestnástke Mak, ale jeho prudká ľavačka tesne minula brvno.


Zostavy a striedania:
 
Holandsko "21": Zoet - Leerdam, Bruma, Nuytinck, Blind - Van Haaren (46. Wildschut), Maher, Van Ginkel (84. Bacuna) - Wijnaldum, De Jong (84. Zeefuik), Cabral
Slovensko "21": Šulla - Pauschek, Gyömbér, Čonka, Kolčák - Považanec, Kiss (46. Greguš) - Holúbek, Mikovič (77. Škvarka), Mak - Oršula (69. Vojtuš).

Krátko po zmene strán si nabehol za obranu de Jong, dostal priestor na zakončenie, ale Šulla bol pozorný. O
chvíľu mali domáci priamy kop z 18 m, ale Šulla Cabralov pokus zmaril bravúrnou robinsonádou. V 56. minúte sa však už skóre menilo. Na pravej strane sa presadil Cabral, jeho center na vzdialenejšej žrdi premenil na spätnú prihrávku hlavou de Jong a Wijnaldum sa zblízka nemýlil - 1:0. Holanďania kontrolovali vývoj, mladí Slováci sa presadzovali čoraz ťažšie. V 67. minúte Pauschek naivne držal v šestnástke za dres prenikajúceho Wildschuta a bol z toho pokutový kop. Ten bezpečne premenil na de Jong a bolo 2:0. Slováci pohrozili po rohovom kope, ale zakrútený projektil od striedajúceho Škvarku tesne minul spojnicu. Na druhej strane skúšal van Ginkel pozornosť brankára Šullu, ale ten sa strelou spoza nedal prekvapiť. V závere sa hralo hore-dole, ale Slováci si už gólovú príležitosť nedokázali vytvoriť rovnako ako domáci.

/www.futbalszf.sk/

Ivan Galád, tréner SR "21": "Výborný prvý polčas, v ktorom sme chceli zaskočiť súpera, čo sa nám aktívnou hrou aj podarilo. Žiaľ zobralo nám to mnoho síl a v druhom polčase dominoval súper svojou kvalitou. Myslím si, že v oboch barážových zápasoch, naši chlapci toho dosť ukázali. Ostali sme len krok od veľkého úspechu a turnaja, takže ja som na chlapcov hrdý. Snažili sa chlapci hrať až do konca. Na tom, čo sme predviedli tu prvý polčas a doma v Senci prvý polčas, sa dá stavať."
 

Vyberte región